6. Ediţia a şasea, 2022

B. Ziua Bunicilor


Ediţia a şasea, septembrie 2022

Duminică, 11 septembrie

Ziua Bunicilor i-a adus împreună, şi la acest început de nou an bisericesc, pe bunicii parohiei noastre, la ceas de sărbătoare şi bucurie.


După Sfânta Liturghie a Praznicului Naşterii Maicii Domnului săvârşită de părintele paroh Protopop Dr. Ioan Dură, bunicilor parohiei li s-a adus un călduros şi plin de dragoste omagiu, de către enoriaşi şi elevii şcolii parohiale. 

Dând slavă lui Dumnezeu pentru rodnicia ediţiilor anterioare ale Zilei Bunicilor, doamna Preoteasă Christina Dură a deschis cea de-a şasea ediţie printr-un mesaj de felicitare adresat bunicilor prezenţi şi o prezentare a acestora.


Totodată, a anunţat că în acest an, pentru cinstirea bunicilor, asociaţia „Doamna Maria Brâncoveanu” a pregătit expoziţia „Ştergar pentru fotografia bunicilor”.

Doamna Isabela Dragnea a arătat că expoziţia este, deopotrivă, o formă de exprimare a preţuirii şi a respectului pe care îl purtăm bunicilor şi o punere în valoare a muncii, dăruirii şi talentului creatoarelor ştergarelor.

Expoziţia se bucură de participarea a 17 doamne membre ale asociaţiei şi enoriaşe ale parohiei şi cuprinde 20 de ştergare, 18 brodate pe etamină şi 2 ţesute manual la război. Fiecare ştergar împodobeşte o fotografie a bunicilor, unele dintre acestea vechi de peste 90 de ani. Alături de ştergare, a putut fi admirată şi o superbă ie, recent brodată de doamna Mirela van Wijngaarden, enoriaşă a parohiei.

Valoarea cultural-artistică a expoziţiei este dată de măiestria cu care au fost lucrate ştergarele, de motivele şi cromatica alese, specifice cusăturilor tradiţionale româneşti. Pot fi admirate motive florale (lalele, trandafiri, trifoi cu patru foi, panseluţe), semne religioase (crucea, sfeşnicul, prescura), motive geometrice şi simetrii (romburi, pătrate), modele de pe vechile cusături populare precum liniile şerpuite, steluţele, coloana, coarnele de berbec.

 

Expoziţia „Ştergar pentru fotografia bunicilor”, prin tematica şi misiunea pe care o serveşte, poate fi apreciată drept unică, cel puţin în diaspora românească.

 

Despre istoria şi tehnica ţesutului la război a vorbit doamna Dana Poole, mult apreciată pentru bogata şi minuţioasa cunoaştere a acestui vechi meştesug. Partea practică a prezentării a fost realizată de doamna Ioana van Rooijen care a învăţat să ţeasă la război de la doamna Dana Poole.  

Cu multă dragoste şi purtând în gând clipele minunate petrecute alături de bunici, elevi ai şcolii parohiale au adus propriul omagiu bunicilor, interpretând fragmente din povestirile Dumbrava minunată, de Mihail Sadoveanu (Teodor, Irina şi Elena), respectiv din Bunica de Barbu Ştefănescu Delavrancea (Maria Alexandra).


De asemenea, Costin şi Izeia au dăruit bunicilor prezenţi buchete de flori.

Continuând tradiţia de a se oferi medalia „Doamna Maria Brâncoveanu” unei bunici membre a asociaţiei, doamna Elena De Chiara, vice-preşedinta asociaţiei, a înmânat această medalie distinsei doamne Viorica Mihăilescu, violonistă la Rezidentie Orkest din Haga şi una dintre cele dintâi enoriaşe ale parohiei.

A urmat vernisarea de către Părintele Ioan a expoziţiei „Ştergar pentru fotografia bunicilor”.


Părintele Ioan a arătat că „fiecare ştergar, realizat de mâinile doamnelor membre ale asociaţiei, este un omagiu adus bunicilor şi jertfei lor de dragoste pentru nepoţi”.


Părintele Ioan a adresat felicitări creatoarelor ştergarelor şi a transmis îndemnul de continuare a cinstirii bunicilor.

Vizualizaţi expoziţia Catalogul expoziţiei

Programul Zilei Bunicilor a inclus şi un atelier de lucru oferit de doamnele Ioana van Rooijen şi Dana Poole tuturor celor dornici să încerce să ţeasă la război.


Ziua Bunicilor s-a încheiat cu o recepţie în onoarea bunicilor prezenţi.


Au participat la Ziua Bunicilor, în acest an, bunicii: Părintele Ioan şi preoteasa Christina, Elena şi Vasile, Viorica, Elena, Eleonora, Carina, Elena.

Expoziţia „Ştergar pentru fotografia bunicilor” este deschisă în lunile septembrie şi octombrie. Expoziţia a fost inclusă şi în programul cu care parohia „Sf. Grigorie Teologul”, a cărei biserică concesionată este monument naţional, a participat, la 10 septembrie a.c., la Ziua Monumentelor Naţionale, un eveniment pe care guvernul olandez îl organizează în fiecare an pentru a pune în valoare monumentele de pe întreg teritoriul ţării.

 

Consiliul asociaţiei mulţumeste tuturor celor care au contribuit la pregătirea şi organizarea celei de-a şasea ediţii a Zilei Bunicilor: Elena De Chiara, Cristina Pavel, Gabriela Şuşnea, Camelia Vizitiu, Daniela Oprea, Vasilica Dima, Mihaela Grădinaru, Patricia Radu, Dana Poole, Ioana van Rooijen, Elena Potârniche, Anamaria Raiciof, Elena Geacarel, Claudia, Dana Rem, Ioana Turturică, Isabela Dragnea. 


Share by: