F. Participӑri la activitӑţi ale Parohiei

Participări la activităţi ale Parohiei

Ca şi Asociație a femeilor enoriașe ale Parohiei ″Sf. Grigorie Teologul″ și desfăşurându-şi activitatea în cadrul Parohiei și cu binecuvântarea Părintelui paroh Dr. Ioan Dură, doamnele membre participă la activitățile parohiei când le este cerut de Părintele Ioan sau din proprie iniţiativă.


Astfel, de la înfiinţarea asociaţiei în 2016 şi până în prezent, sub îndrumarea consiliului de conducere, doamnele membre au participat la următoarele activităţi:

Împodobirea bisericii, a icoanelor de praznice și a Troiţei, la toate sărbătorile religioase, îndeosebi la sărbătoarea

Naşterii Domnului şi a Învierii Domnului

Noiembrie 2023 – Praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului şi sărbătorirea a 5 ani de la sfinţirea icoanei

Maicii Domnului de la Schiedam 

Decembrie 2021 – Sărbătoarea Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României, şi Praznicul Naşterii Domnului

Asociaţia s-a îngrijit de ornarea cu trandafiri în culorile drapelului românesc a icoanei Sf. Apostol Andrei, respectiv cu trandafiri roşii, a icoanei Naşterii Domnului, precum şi de împodobirea cu flori a exteriorului bisericii şi a Troiţei.

Contribuția Asociației noastre la pregătirea marii Sărbători de Sfintele Paști, în 2021 


În acest an, când s-a putut sărbători sfintele Paști cu sfintele slujbe în Biserică și cu prezența fizică a credincioșilor, câteva doamne ale Asociației parohiei s-au activat, în primul rând, pentru împodobirea bisericii (în interior și în exterior, la Troiță), a sfintei Cruci, la Joia Mare, și a Epitafului Domnului, la Vinerea Mare, urmând rânduiala Mironosiţelor. 

În al doilea rând, s-au ocupat de cumpărarea și pregătirea ouălor roșii și a pâinii sfințite (pască), pentru a fi oferite credincioșilor:

- la primirea Sfintei Lumini a Învierii (afară);

- la Sfânta Slujbă a Învierii (în biserică);

- precum și la Sfintele Liturghii din Duminica de Paști și din a doua zi de Paști.

În al treilea rând, câteva doamne au contribuit și financiar la pregătirile mai sus menționate. 

Împodobirea bisericii, a icoanelor de praznice și a Troiţei, la toate sărbătorile religioase, îndeosebi la sărbătoarea Naşterii Domnului şi a Învierii Domnului


Decembrie 2020 – Sărbătoarea Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României, şi Praznicul Naşterii Domnului

Asociaţia s-a îngrijit de ornarea cu trandafiri în culorile drapelului românesc a icoanei Sf. Apostol Andrei, respectiv cu trandafiri albi, a icoanei Naşterii Domnului, precum şi de împodobirea cu flori a exteriorului bisericii şi a Troiţei.

Sărbătorirea Zilei Naţionale a României


1 Decembrie 2020

Asociaţia parohiei a avut în grijă împodobirea bisericii cu flori în culorile tricolorului românesc.


1 Decembrie 2019

Prin grija consiliului Asociaţiei, la celebrarea Zilei Naţionale a României, care a început cu slujba Sfintei Liturghii săvârşită de Părintele paroh Protopop dr. Ioan Dură, a continuat cu litia spre cinstirea Sf. Apostol Andrei, Ocrotitorul României, au fost aduse pentru binecuvântare cinci pâini, vin şi ulei. Doamne membre ale Asociației au prezentat un program cultural. La finalul evenimentului, consiliul Asociației a oferit celor prezenţi o recepţie.

Sărbătorirea Hramului parohiei (25 ianuarie, Sfântul Grigorie Teologul)


Ianuarie 2020

La sărbătoarea de Hram a parohiei noastre, după Sfânta Liturghie săvârşită de Părintele paroh Protopop dr. Ioan Dură, a urmat litia spre cinstirea Sf. Grigorie Teologul, fiind aduse pentru binecuvântare, prin grija asociaţiei, cinci pâini, vin şi ulei.

Sărbătorirea celor mai importante zile din calendarul istoric şi cultural românesc (Ziua Culturii Naţionale, Ziua Unirii, Ziua Eroilor, Ziua Universală a Iei, Ziua Drapelului, Ziua Limbii Române, etc.)

Ziua Universală a Iei - iunie 2022

La 25 iunie, după citirea Acatistului Sfântului Ioan Botezătorul, s-a sărbătorit și Ziua Universala a Iei. Lângă puietul descendent din Teiului lui Eminescu, plantat la praznicul Bunei Vestiri în grădina parohiei, şi lângă Troiţă, câteva doamne ale Asociației noastre au purtata cu bucurie şi mândrie ia românească, piesa principală a costumului popular românesc. 


Splendoarea iilor şi a costumelor tradiționale purtate în acest an în comunitatea parohiei „Sf. Grigorie Teologul” poate fi admirată și în cadrul primei expoziții digitale special dedicate Zilei Universale a Iei.

Ziua Drapelului Naţional şi Ziua Universală a Iei - iunie 2021

La 27 iunie, în Duminica Tuturor Sfinţilor, după săvârşirea de către Părintele Paroh Protopop Dr. Ioan Dură a Sfintei Liturghii, doamnele membre ale asociaţiei, împreună cu alţi enoriaşi ai parohiei, de la cei mici până la cei mari, au sărbătorit cu mândrie Ziua Drapelului Naţional şi Ziua Universală a Iei, arătând, astfel, respectul faţă de aceste simboluri de nepreţuit ale identităţii româneşti.  

Ziua Universală a Iei - iunie 2020

La 24 iunie 2020, de praznicul naşterii Sf. Ioan Botezătorul, care a coincis cu Ziua Universală a Iei, reunite în faţa bisericii şi a Troiţei, doamnele membre ale Asociaţiei au purtat cu mândrie costumul popular românesc sau doar ia, arătând, încă o dată, că frumuseţea şi măiestria iei româneşti continuă să fascineze în egală măsură şi tânăra generaţie care a preluat tradiţia de la mame sau bunici.



Iunie 2019

Doamne membre ale Asociaţiei, îmbrăcate în superbe costume populare, au sărbătorit Ziua Universală a  Iei printr-o expoziţie în aer liber de ii şi costume tradiţionale româneşti şi o expoziţie de fotografii alb-negru reprezentând-o pe Regina Maria a României purtând ia sau costumul popular în călătoriile pe care le făcea prin țară. 


Iulie 2018

După Sfânta Liturghie, doamna Finica Harbuz, membră în consiliul asociației parohiei, a ținut o foarte interesantă prezentare intitulată ″Ia - protest″, despre ia cusută în zona Vatra Dornei, în perioada de opresiune 1775-1918.

Amenajarea şi întreţinerea grădinii


Octombrie 2020

Asociaţia a participat, prin donaţii financiare, la acţiunile parohiei de amenajare cu iarbӑ a terenului de lângӑ Troiţa din curtea parohiei.

Plantarea de bulbi ai lalelei „Doamna Maria Brâncoveanu” la mormintele eroilor români din Cimitirul militar din Leusden


Mai 2021

Noiembrie 2020

Asociaţia s-a ocupat de cumpărarea şi plantarea de bulbi ai lalelei „Doamna Maria Brâncoveanu” la mormintele celor doi eroi români căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial şi ale căror oseminte se află la cimitirul militar ″Rusthof″ din Leusden.

Strângere de fonduri


2020, 2019, 2018

În ultimii ani, asociaţia a organizat acţiuni de strângere de fonduri, prin vânzarea către enoriaşii care au participat la Sfânta Liturghie, de produse culinare româneşti, pregătite sau donate de doamne membre ale asociaţiei sau ale Consiliului acesteia. O parte dintre aceste fonduri au fost donate parohiei întrucât Asociația aparține parohiei care îi și pune la dispoziție biserica și sălile pentru manifestările aceleia.

Share by: