8. Istoria Lalelei

8. Istoria Lalelei ″Doamna Maria Brâncoveanu″ 
Laleaua ″Doamna Maria Brâncoveanu″ la ceas aniversar

Laleaua ″Doamna Maria Brâncoveanu″, cea dintâi şi unica lalea olandezӑ care poartӑ nume românesc, a intrat în cel de-al patrulea an de cultivare. 

Începutul a fost în 2017, când Asociaţia Femeilor Ortodoxe ″Doamna Maria Brâncoveanu″ a parohiei ″Sf. Grigorie Teologul″ din Schiedam, cea mai veche parohie româneascӑ din Ţӑrile de Jos, pӑstoritӑ de Preotul Protopop Dr. Ioan Durӑ, a pornit în căutarea unei lalele care să cinsteascӑ, peste timp, personalitatea Doamnei Maria Brâncoveanu, soţia domnitorului şi a sfântului Constantin Brâncoveanu. 

În februarie 2017, Consiliul Asociaţiei a ales de pe site-ul firmei “Kolk Tulpenveredeling” din Kloosterburen o lalea cu petale roşu aprins şi margine aurie. Laleaua fusese obţinută în 2002 de cultivatorul olandez Christian Kolk prin încrucişarea soiurilor Groenland şi Prinţesa Victoria.  

Câteva luni mai târziu, pe 6 mai 2017, douӑ reprezentante ale asociaţiei, doamna Elena de Chiara şi doamna Finica Harbuz, au vizitat şi admirat, în câmpul experimental de lalele al firmei, laleaua care fusese aleasӑ sӑ cinsteascӑ numele doamnei Maria Brâncoveanu. 

Laleaua înflorește spre sfârșitul primăverii și are o durată de înflorire destul de lungă. Fӑrӑ sӑ fie foarte înaltă, este mai degrabӑ robustă şi emanӑ o distincție regalӑ. Galbenul-auriu simbolizeazӑ coroana purtatӑ cu multӑ demnitate de Doamna Maria Brâncoveanu iar roșul reprezintӑ martiriul Brâncovenilor și culoarea însângerării inimii Doamnei Maria. 

Dupӑ o serie de proceduri administrative, în octombrie 2018, Asociația Regalӑ olandezӑ a Cultivӑrii Florilor cu Bulbi a eliberat certificatul de autenticitate al lalelei cu numele ″Doamna Maria Brâncoveanu″. Din acel moment, laleaua a început sӑ cucereascӑ nu doar inimi, ci şi diferite locuri.

Botezul lalelei a avut loc într-o zi cu o semnificație aparte pentru creștinii ortodocși – Buna Vestire, cea mai veche sărbătoare închinată Maicii Domnului. Laleaua a fost botezatӑ de Pӑrintele Ioan în prezenţa Ambasadorului României în Ţӑrile de Jos, doamna Branduşa Predescu, a autoritӑţilor olandeze şi a numeroşi români din comunitatea parohiei ″Sf. Grigorie Teologul”.

Laleaua poate fi admiratӑ, în întreaga ei splendoare, în locuri încӑrcate de credinţӑ, istorie şi culturӑ, atât în Ţӑrile de Jos, cât şi în România, graţie darurilor fӑcute de asociaţie, în numele şi cu binecuvântarea Pӑrintelui Ioan. Laleaua a înflorit la enoriaşi ai parohiei, precum şi în grӑdini ale prietenilor acestora din diferite oraşe din Europa. 

Pentru prima datӑ în această primӑvară, laleaua “Doamna Maria Brâncoveanu” a înflorit, în solitudine, în cea mai frumoasӑ grădină floralӑ din lume, în parcul Keukenhof, alături de alte 7 milioane de flori. Este o onoare deosebitӑ sӑ ştim cӑ este plantată pe aleea “Walk of Fame”, dedicată personalităţilor din întreaga lume. 

Laleaua a putut fi admiratӑ şi în grӑdinile botanice din Bucureşti, Iaşi, Cluj, în curtea Palatului Cotroceni din Bucureşti, la Catedrala Mântuirii Neamului. 

Bulbi de lalea au ajuns şi la Biserica Sf. Gheorghe Nou, Mitropolia Ortodoxӑ a Europei Occidentale și Meridionale din Paris,Mănăstirile Hurezu, Surpatele, Dintr-un Lemn, Bistrița-Vâlcea, Radu-Vodӑ, Brebu, Biserica Sfântul Sava din Iaşi, Arhiepiscopia Vâlcea, Municipiul Râmnicu Vâlcea, Institutul Român / Biblioteca Românӑ din Freiburg (Germania), Ambasada României din Haga. 

În curtea parohiei ″Sf. Grigorie Teologul″, laleaua ″Doamna Maria Brâncoveanu″ şi-a gӑsit loc de înflorire lângă Troiţӑ, aducând astfel propria sa închinare Domnului. 

Aşteptӑm deja cu emoţie şi nerӑbdare lalelele ″Doamna Maria Brâncoveanu″ care vor înflori în 2021 deoarece acestea vor purta bucuria sӑrbӑtoririi a 40 de ani de existenţӑ a parohiei ″Sf. Grigorie Teologul″ şi de activitate pastoralӑ în Ţӑrile de Jos a ctitorului acesteia, Pӑrintele Protopop Dr. Ioan Durӑ. 

Share by: