10. Sfânta cuvioasă Teofana - domniță valahă, țărină a Bulgariei


C. Conferințe


10. „Sfânta Cuvioasa Teofana – domniță valahă, țarină a Bulgariei”


Duminică, 6 decembrie a.c., de praznicul Sfântului Mare Ierarh Nicolae, după sfânta Liturghie, cu binecuvântarea Părintelui paroh Protopop Dr. Ioan Dură, doamna Ioana Maţenco, preşedinta Asociaţiei femeilor ortodoxe române „Doamna Maria Brâncoveanu”, a susţinut conferinţa


„Sfânta Cuvioasa Teofana – domniţă valahă, ţarinӑ a Bulgariei”.


Conferinţa a avut loc în biserica parohială.

Rezumatul conferinței „Sfânta Cuvioasa Teofana – domniță valahă, țarină a Bulgariei”


Expunerea a adus în prim plan personalitatea cuvioasei Teofana Basarab (fiica domnitorului român Basarab I şi soţia domnitorului bulgar Ivan Alexandru, botezatӑ la naştere Teodora) în ipostazele sale de soţie şi mamă creştinӑ, apărătoare a credinţei, precum şi contribuţia acesteia la dezvoltarea vieţii culturale şi spirituale bulgare din perioada medievală.


Au fost subliniate, pe rând, rolul Teodorei în înfiinţarea şi dezvoltarea, în mănăstirea de la Loveci, a unei școli de caligrafie care funcţiona şi ca loc pentru scrierea de cărți, pictarea de icoane, realizarea de țesătorii și broderii pentru bisericile din zonă, în înfiinţarea, la mӑnӑstirea Ivanovo din Târnovo, a unei şcoli de copişti şi traducători.


În cadrul expunerii, a reţinut atenţia trecerea Teodorei la monahism, cu numele de maica Teofana, şi împrejurările aparte în care acest lucru a avut loc. La mănăstirea Târnovo, maica Teofana s-a dedicat rugӑciunii şi studiului. Teofana Basarab este prima călugăriță română despre care s-au păstrat informații.


Conferinţa a fost primită cu un real interes, îndeosebi datorită caracterului emblematic al cuvioasei Teofana Basarab şi a informaţiilor destul de reduse ca număr despre viaţa acesteia.


Share by: