4. Mărturii

4. Mărturii

Laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu", pentru al doilea an consecutiv, în  cea mai mare gradină florală olandeză
Keukenhof - 2021

"(...) Am preluat această minunată informație atât pe pagina mea de Facebook, cât și pe cea a Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.


Vă felicit pentru ce ați reușit să faceți!"


Cu stimă,


Oana Ursache,

Secretar de stat,

Departamentul pentru Românii de Pretutindeni

Extras e-mail din data de 27 aprilie 2021


Laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu" împlinește 3 ani!

Odă Lalelei „Doamna Maria Brâncoveanu"

 

O, tu floare a Raiului

Cu a jertfei culoare

Înveșmântată,

Și fiecar'petală a ta

Cu aur ’ncoronată!

 

Tu fericită, printre flori,

A unei Regine,

Deschide-te numaidecât

Și a Învierii veșnice

Adu-ne bucuria!

 

În inima noastră acum

Te-am cuprins

Întreagă,

O, Lalea cu nume scump,

A Raiului frumoasă!

 

 

      Preoteasa Christina Dură

      5 Mai 2020

Laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu" pe câmpul cultivatorului Christian Kolk în Kloosterburen, la aniversarea 
celor 3 ani de înflorire ai săi (mai 2020)

Keukenhof 2020

Laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu”, a Asociației Femeilor Ortodoxe Române “Doamna Maria Brâncoveanu” a parohiei „Sfântul Grigorie Teologulˮ, cea mai veche parohie ortodoxă română din Ţările de Jos, păstorită de peste 39 de ani de Părintele Protopop Dr. Ioan Dură, a înflorit pentru prima dată în parcul Keukenhof, alături de alte 7 milioane de flori.

Cea dintâi şi unic lalea olandeză cu nume românesc a fost plantată pe aleea “Walks of Fame”, dedicată personalităţtilor din întreagă lume.

Prezenţa lalelei „Doamna Maria Brâncoveanu” în cel mai frumos parc floral din lume reprezintă, pentru români şi pentru România, o deosebită onoare, fiind un mod de cinstire, peste timp, a personalităţii de excepţie a unei figuri emblematice pentru istoria ţării noastre, Doamna Maria, soţia Domnitorului şi Sfântului Constantin Brâncoveanu.

În acest an, cel mai îndrăgit loc din parcul Keukenhof este, pentru noi, românii comunităţii parohiei "Sf. Grigorie Teologul", locul unde a înflorit laleaua noastră, „Doamna Maria Brâncoveanu”. Laleaua străluceşte sub razele soarelui pe malul lacului, solitară în iarbă verde a parcului, parcă aşteptându-ne.

În condițiile speciale ale acestui an, în care Keukenhof este închis, fiind vizitat numai virtual, putem admira laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu” în unica fotografie care ne-a fost oferită de management-ul parcului. 

Consiliul Asociației Femeilor Ortodoxe Române „Doamna Maria Brâncoveanu”

„Este un eveniment istoric pentru parohia noastră, pentru asociaţia noastră dar şi pentru România, căci numele unei Regine Românce - ce Femeie!- s-a “înfipt” în partea cea mai frumoasă a inimii Ţărilor de Jos.” 

Preoteasa Christina Dură

Palatul Prezidențial de la Cotroceni 

“….lalelele dăruite Excelenței Sale Președintele României, Domnul Klaus Iohannis, în toamna anului 2018 de către Asociaţia „Doamna Maria Brâncoveanu“ au fost plantate în primăvara anului 2019 în curtea interioară, lângă Biserica Palatului Cotroceni și au înflorit foarte frumos.
Așteptăm cu drag să reînflorească în acest an, cu toate provocările mondiale pe care le avem în acest moment.
Atașez câteva fotografii cu superbele lalele „Doamna Maria Brâncoveanu” înflorite anul trecut la începutul lunii mai a anului 2019…”

Nicoleta Nicolae
Consilier de Stat
Cabinetul Președintelui României
Extras e-mail din data de 20 martie 2020

Laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu" înflorită în grădina parcului Palatului Prezidential de la Cotroceni
 (primăvara anului 2019)

Grădina Botanică „D. Brandza", Universitatea din București 
(textul apărut pe pagina de facebook a Grădinii Botanice)
 
Laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu"
 
Suntem bucuroși să vă prezentăm laleaua 'Doamna Maria Brâncoveanu'. Aceasta este dedicată soției Sf. Mucenic Constantin Brâncoveanu și mamei celor 4 fii martirizați și ei, Constantin, Stefan, Radu și Matei.
Laleaua este o donație a Asociatiei Femeilor Ortodoxe „Doamna Maria Brâncoveanu" din cadrul parohiei „Sf. Grigorie Teologul" din Schiedam, Olanda, cărei îi adresăm mulțumirile noastre.

Text din corespondența cu Prof. dr.  Paulina Anastasiu, Coordonator al Grădinii Botanice:

"Ne face o deosebită bucurie să vă putem transmite poza cu superba lalea „Doamna Maria Brâncoveanu”. Vă mulțumim mult pentru acest dar deosebit." 

Cu prețuire,

Prof. dr.  Paulina Anastasiu
Coordonator al Grădinii Botanice „D. Brandza”
Universitatea din București
Laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu" înflorită în Grădina Botanică „D. Brandza", 
Universitatea din București, în primăvara anului 2020

Grădina Botanică „Alexandru Borza", Universitatea Babeș-Bolyai 
din Cluj-Napoca

E-mail din 17 octombrie 2019
"Vă mulțumim foarte mult. Laleaua va fi promovată pentru că este foarte interesant și important că să avem un soi în colecție cu nume important din istoria noastră, deoarece cercetarea în ameliorarea românească, mă refer la lalele, fiind de durată, nu prea are roade".

Mail din 14 aprilie 2020
"Minunatele lalele au început să se deschidă dar, din păcate, le admirăm numai noi. La loc de cinste este și laleaua dumneavoastră, care are boboci și așteptăm să înflorească. Vă voi trimite poze, chiar și cu celelalte soiuri. Avem în colecție 220 de soiuri de lalele, 196 de soiuri cu bulbi noi și 24 din colecția veche. Arată superb."

Doamna Dr. ing. horticol Angela Pui
Șef sector ornamental



În Grădina Botanică din Cluj-Napoca, vegetează laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu” 
(Articol publicat în notaBN)

În grădina botanică „Alexandru Borza” din Cluj-Napoca vegetează, din acest an, laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu", o specie de lalea creată de specialistul olandez Christian Kolk, care poartă numele Mariei Brâncoveanu, soția domnitorului martir Constantin Brâncoveanu.

Laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu" s-a născut din dorința de a onora personalitatea Doamnei Maria Brâncoveanu prin asocierea numelui domniei sale cu o floare de lalea roşie, ale cărei petale sunt încoronate cu o margine aurie, atribute asociate cu destinul şi martiriul care au însoţit viaţa sa şi a familiei sale.

"Laleaua 'Doamna Maria Brâncoveanu" este un hibrid între soiul ‘Groenland x Princes Victoria’, obţinut în anul 2002 şi achiziţionat de către Asociaţia Femeilor Ortodoxe Române din Schiedam/Rotterdam. Laleaua este cultivată de Christian Kolk din Kloosterburen şi este înscrisă în Nomenclatorul Asociaţiei Regale a Cultivatorilor de flori cu bulbi. S-au primit prin donaţie, în 2019, 50 de bulbi care au fost cultivaţi în grădina botanică” scrie pe pagina de Facebook a Grădinii Botanice din Cluj-Napoca.

Botezul acestei lalele, prima lalea olandeză cu nume românesc, a avut loc la 25 martie 2018, la  Parohia Ortodoxă Română „Sf. Grigorie Teologul" din Schiedam. Laleaua are corola roșu aprins, cu marginea petalelor galben-aurie (simbol al coroanei) și înflorește în luna mai.

Laleaua „Doamna Maria Brâncoveanu" înflorită în Grădina Botanică „Alexandru Borza" în primăvara anului 2020

Grădina botanică „Alexandru Fătu", Universitatea A.I. Cuza din Iaşi

Text din corespondența cu prof dr. Cătălin Tănase, director al grădinii botanice - 7 octombrie 2019
"...Vă mulțumesc pentru acest dar special pentru Grădina Botanică din Iași. Sunt impresionat de acest demers dar și de preocuparea față de o personalitate, Marica (Maria) Brâncoveanu, care amintește  și prin acest soi de lalele, de martiriul și exilul pe care le-a  înfruntat cu multă demnitate."

Professor Cătălin TANASE, PhD
'Alexandru Ioan Cuza' University of Iași
'Anastasie Fatu' Botanical Garden

Articol apărut in cotidianul local, "Buna Ziua Iasi" 12 mai 2020
EXCLUSIV! Grădina Botanică „Anastasie Fătu” din Iași se redeschide! GALERIE FOTO EXCLUSIVĂ cu ce va putea admira publicul
https://www.bzi.ro/exclusiv-gradina-botanica-anastasie-fatu-din-iasi-se-redeschide-galerie-foto-exclusiva-cu-ce-va-putea-admira-publicul-3946490 

"Ce expoziții va putea admira publicul după redeschiderea Grădinii Botanice din Iași
În acest context, publicul va putea admira, după redeschiderea Grădinii Botanice din Iași, noi exponate naturale. Chiar pe fondul gravei pandemii de COVID-19, munca echipei de profesioniști de la Grădina Botanică „Anastasie Fătu” a continuat. În imaginile oferite, și prezentate în exclusivitate de Cotidianul BUNå ZIUA IAȘI (BZI), pot fi observate și admirate toate minunățiile care au înflorit aici. Este o adevărată explozie de frumusețe și naturalețe. De semnalat că, pentru prima dată în Grădină a înflorit și soiului de lalea „Doamna Maria Brâncoveanu”, pe care instituția îl are primit de la Asociația Femeilor Ortodoxe Române „Doamna Maria Brâncoveanu” a parohiei „Sfântul Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam. Este primul soi de lalea creat vreodată în Olanda care cinstește memoria unei personalități din spațiul românesc. Pe de altă parte, în ultimele săptămâni au fost plantați 50 de mii de bulbi, 240 soiuri de lalele, respectiv 20 de specii. La acestea se adaugă 97 de specii de narcise, alături de 12 specii de zambile."

Articol apărut in cotidianul local www.bzi.ro - 27 aprilie 2020
De-a dreptul incredibil pentru toți cei care stau izolați în case! Imagini superbe, în exclusivitate, din Grădina Botanică Iași – GALERIE FOTO SPECTACULOASĂ

…..„ Imaginile, realizate la finalul săptămânii trecute, surprind toate colecțiile de plante din Grădina Botanică. De semnalat că, pentru prima dată în Grădină, a înflorit și soiul de lalea «Doamna Maria Brâncoveanu», pe care l-am primit de la Asociația Femeilor Ortodoxe Române «Doamna Maria Brâncoveanu» a parohiei «Sfântul Grigorie Teologul» din Schiedam/ Rotterdam. Este primul soi de lalea creat vreodată în Olanda care cinstește memoria unei personalități din spațiul românesc”, a precizat universitarul C.Tănase.

Share by: